Welke factoren spelen een rol bij het afsluiten?

Onderstaande een aantal factoren die de premie van een caravanverzekering beïnvloeden
Wanneer u net een caravan heeft aangekocht zult u er meer dan waarschijnlijk voor willen kiezen om deze te laten verzekeren. Een caravanverzekering is dan ook eigenlijk een verzekering die voor eigenaars van een caravan van cruciaal belang is. Alleen op deze manier is het namelijk mogelijk om er zeker van te zijn dat de verzekeraar in geval van schade op z’n minst deels tussenkomt. Wilt u eveneens een caravanverzekering afsluiten, maar heeft u er nog geen idee van welke factoren de premie van een caravanverzekering kunnen beïnvloeden? Wij zetten ze allemaal even voor u op een rijtje in dit artikel!

Nieuwe of tweedehandse caravan?

De eerste factor die een niet onbelangrijke rol speelt bij het afsluiten van een caravanverzekering is het feit of de caravan in kwestie nieuw of tweedehands is. Dit is een zeer belangrijk punt waar u absoluut rekening mee dient te houden. Let ook op of de caravan wordt verzekerd tegen nieuwwaarde of ze gewoon wordt verzekerd tegen de huidige waarde. Dit is vooral bij een tweedehandse caravan ontzettend belangrijk.

Het soort caravan

De tweede factor die van belang is, is het type caravan waarover u beschikt. We maken op dit vlak namelijk een onderscheid tussen een stacaravan en een toercaravan. Een stacaravan is doorgaans voordeliger te verzekeren omdat het risico van continue onderweg te zijn niet worden ingedekt. Het merendeel van de eigenaars van een toercaravan kiezen er namelijk voor om deze niet alleen te verzekeren waar ze staat, maar ook onderweg. Op deze manier krijgt u te maken met een aanvullende dekking die wel eens de verzekeringspremie aanzienlijk kan doen stijgen!

Aanschafwaarde

Zoals eerder in het artikel reeds aangegeven is het altijd belangrijk om stil te blijven staan bij de waarde waarvoor de caravan wordt verzekerd. Niet zelden betreft het namelijk de aanschafwaarde en niet de actuele waarde. Enerzijds is dit interessant (bij schade ontvangt u een zo optimaal mogelijk terugbetaling), maar anderzijds zorgt dit altijd voor een verzekeringspremie die hoger uitvalt dan in eerste instantie wordt verwacht. Omwille van financiële redenen is het dan ook zeker en vast belangrijk om hier rekening mee te houden.

Waarde eventuele aan- en bijbouw

Niet zelden wordt er bij een caravan gebruik gemaakt van een aan- en bijbouw. Het is belangrijk om ook de waarde hiervan te laten betekenen in de polis. Doet u dit niet (en dat gebeurt wel vaker omdat mensen het gewoon over het hoofd zien), dan is niets in de bijbouw verzekerd, dus ook de inboedel niet. Mochten dieven dus ooit inbreken in de bijbouw van uw caravan kunnen ze alles meenemen zonder dat u daarvoor bent verzekerd.

De lengte van de caravan

Een laatste punt waar bij het berekenen van de caravanverzekering altijd bij stil wordt gestaan is de lengte waar de caravan over beschikt. Hoe langer de caravan is, des te hoger de verzekeringspremie zal uitvallen. Dit uiteraard omwille van het feit dat de materiaal kost hoger ligt, maar ook het risico op mogelijke ongevallen wanneer het om een toercaravan gaat. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, een caravanverzekering neemt even tijd in beslag, in het bijzonder omdat er zeer veel verschillende factoren een niet onaanzienlijke invloed kunnen hebben op de verzekeringspremie die in rekening wordt gebracht.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email